birgittar.blogg.se

En som älskar Livet!!!!!

Min barndoms jul..............

Publicerad 2012-12-20 08:06:34 i Allmänt,

kommer inte ihåg så mycket av  det     egentligen.
Annat än den firades i Skatträsk med pappas syskon Alvar, Liza och nångång tro  ja att Maj  vr med,
Det kom alltid en okänd tomte som man funderade efteråt vem de kunde vara, oftast en granne, för vi hade faktisk nägra grannar på den tiden!
Få se hur började en julaftonsmorron.....hm....... jo man vaknade med att de spraka å sprätte i spisen , kaffelukten å mamma var antigen i fuse å mjölkade eller var på väg ut.
Jodå å min storebror låg i varsin utdragbar soffa i köket när vi va små eftersom vi hade bara två rum, ena var kammarn där mor å far sov och köket där vi barn låg. På övervåningen bodde farmor, ett kök å ett sovrum å när ,man blev större fick man flytta upp till farmors lilla rum.
Vi hade en kite kall toa nere som man fick backa in i för att rymmas å där var de svinkallt på vintern eftersom vi hade ingen värme där, på senare tid kom de dit ett lite element som gjorde att de blev ännu trångare. Dusch å badkar fanns int hellre utan vi fick bada i en balja i köket tills en sommar så fick vi ett badkar i utekällaren, å de va kallt även på sommarn! Men de gick bra för man va ju inte van med nått annat!
Nä ja skulle skriva om julen.......hu var de nu........få se..........
Jo man vaknade å de va en massa julklappar under julgranen å mamma laga mat hela dagen å vi väntande nästan ihjäl oss efter tomten. Spanande ut över sjön för att se npn skymt av honom eller kanske nått spår i snön vid veahuse, men nä ingen där.....nåja så kom då gästerna, vi åt , såg kalle anka för de va de enda tecknade som fanns på tv den tiden en gång om år. Sen så kom han.....tomten.......jippi!!!!!
Man fick inte så många julklappar med typ kritor, målarböcker, sockar sånt som man behövde men man va gla för de man fcik.
Efteråt lekte man tills de va dags för kvällsfika å gästerna åkte, man va så trött å alla julklappar stoppa man ner i soffan å sov med dom tills nästa da. En jul fick ja ett par skidor så da efter åkte man flera varv runt huset å gården å hade knappt tid att äta. Å ett år minns ja speciellt för då fick ja ett par skridskor med taggar fram så då skotta man en fläsk nere på sjön å åkte varje vaken minut. De blev mitt riktigt stora intresse, kolla på tv om konståkning å försökte göra såna där piruetter å hopp som dom gjorde, tränade å tränade. Drömde om att ja fick gå en såndär konståkningsskola å fick fina dräkter å små kjolar att åka i.
 
En jul fick ja en liten klockad kjol i julklapp å va ja åkte bra i den!!!! den snurrade så snyggt i min piruetter........de va tider det!
De va mina barndoms jular som ja inte riktigt minns så mycket av..........tyvärr!
När ja å min älskade Hasse fick egna barn så börja vi med egna tradtioner som tex. gömma en julklapp till dom var som dom skullle få öppna på julaftonsmorron.
Så kvällen före så gömde vi en speciell julklapp som dom kunde leka med under dagen i väntan på tomten. Så på morron när dom vaknade hitta dom ett garnnystan i julstrumpan som hängde på deras sängar, sen fcik dom nysta upp snöret som var lindat å tråcklat från golv till tak tills dom kom till slutet där julklappen låg. Det va så kul att se deras tindrande ögon på julaftonsmorron när dom kröp mellan stolsben å runt soffan upp å ner i trappen........å när dom hittat varsin julklapp så drack vi varm shoklad å såg på julkalender. De va de mysigaste som fanns!!!!!!!!
Ida är de lite svårt att ge dom en julklapp i strumpan på julaftonsmorron eftersom dom bor lite långt bort, dom får nu skapa egna traditioner............ja å Hasse får mysa me hundarna på julaftonsmorron, dricka varm choklad ¨se på julkalendern kanske skapa lite nya traditioner för oss själva .......måste grunna lite på de!!!
Om vi inte hörs innan jul så önskar ja er alla en................. GOD JUL  med mycke goa mat å snälla barn!!!!
Puss å Kram  !!!!!!!!!!!!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Birgitta

Jag älskar vintern!!!! när kylan nyper i näsan, skoterkörning, kaffekokning å min man förståss!! jajustja mina barn åxå!!!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela