birgittar.blogg.se

En som älskar Livet!!!!!

.............del 2

Publicerad 2012-11-30 07:17:36 i Allmänt,

min barndoms-sommar innehöll mycket,,,,,,,,,,,som ja skrev tidigare hö, låtsaskompis, jordbrukardagis osv,
Tänkte på hö som inte bara skulle räfsas och göra hässjor utan när höet torkat så skulle de hämtas med traktor å in i "fuse" lagårn. Vi hade ingen egen traktor utan grannen Knut Westermark (pappas kusin)
hjälpte till att köra höet hem. Där var då en stor jätte höfläkt som blåse in höet i omgångar för att packas så att det rymdes så mycket som möjligt. Vi barn fick in i ladan å trampa ihop höet, vilket man tyckte va det roligste som fanns. När lagårn var fyllt upp till nocken så bruka vi knyta lianer i taket å hoppa ihöet så man nästan försvann å fick kravla sej upp igen. Minns att de va så himla roligt å lukta så gott med nyslaget hö, fast när man kom in för att äta midda eller för kvällen fick man snyta sej för näsan var alldeles full av hö.
Å när det regna gick man in i höladan å la sej ihöet, lyssna på regnet som droppade på spåntaket och titta ut genom dörrn ut över sjön, de var meditation!!!
Ida kan ja tänka på hur jobbigt å tungt de va för mamma att sköta jordbruket i stort sett själv medans pappa körde buss heldagar.
Mamma å min farmor medans hon var pigg, mjölkade kossorna morron å kväll, mocka å slängde ut mossa i båsen där kossorna stod för att inte ligga direkt på cementgolvet.
När dom mjölkat en 10 lit hink så skulle de silas ner i en 20-25 liters mjölkhämtare vilket vägde tom gode mycket. Jag älskade att dricka en där "ljumna" mjölken innan den silades.
När dessa mjölkhämtare var fyllda skulle dom ner i cementkällaren å sedan köras upp till mjölkbryggan som var uppe vid storvägen , där mejeribilen hämtade upp dom å körde till memejriet i luleå.
Undra hur mycke vi fick betalt för varje liter mjölk som skickades!
Mamma gjorde även fil, smör, å grädde av mjölken som vi behöll. Filet hade en speciell smak och jag har provat göra den av mjölk som kom direkt från kossorna idag men de är verkligen inte samma smak som då man var liten.
Nåja vi hade ju inte bara kossor, nä de var nån gris, lamm å faktiskt en egen get som hette Viktoria. Minns inte direkt nå mycket om geten annat än hon va snäll förståss, mamma njölka henne å gjorde getost som hon sålde. men var hon tog vägen sen kom ja inte ihåg.
jojust vi hade gäss också men de var så mycket jobb med dom så det blev bara ett tag, dom sket överallt så man fick mocka skit jämt eftersom dom var lösa på gården så blev de mest runt huset.
Det var på sommarn de fanns så mycket att göra hemma, ja även hösten för då skulle de plockad bär, skördas i trädgårn , gräva potatis.Vinter minns ja inte så mycket av annat än det skulle skottas så stort hemma så pappa kunde vända med bussen, ska fundera lite på vinter å skriva om de senare. Over and out för denna gång!
Ha en trevlig helg!
Ta hand om nära å kära därute för man vet inte vad som händer runt knuten!!
Kramiz
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Birgitta

Jag älskar vintern!!!! när kylan nyper i näsan, skoterkörning, kaffekokning å min man förståss!! jajustja mina barn åxå!!!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela